14.2.10

Dinosaurusten aikalaisia, harvoin tarjolla!

Jännittävää ajatella, että pitää käsissään jotakin, millä on ikää vähintään 6-7 kymmentä miljoonaa vuotta! Ehkä jopa satoja miljoonia vuosia...

Ammoniitit ovat fossiilisia merieläimiä, jotka ilmestyivät maapallolle 400 miljoonaa vuotta sitten ja hävisivät dinosaurusten lailla n.65 miljoonaa vuotta sitten.
Valmiina riipuksina hopealla kehystettynä olen näitä joskus nettikaupassa nähnyt, kalliita-kalliita minulle olleet. Siispä kun tarjoutui tilaisuus saada näitä ilman hienoja kehyksiä, niin minä tyttö tilasin :-D Nämä ovat tietty selvää nerik-materiaalia, mutta ähh-kuukauden kunniaksi, antaa mennä!

Oma ongelmansa on tietenkin tällaiset 'helmet', joissa ei ole tullessaan reikää. Uskaltauduin kokeilemaan poraamista kahteen, joissa oli tuota alkureikää jo rohkaisuksi. Olipas aika kovaa ja samalla pelottavan haurasta materiaalia.

Niissä kauppojen riipuksissa tuo tasainen puoli on yleensä se kiillotettu paraatipuoli, mutta joissakin yksilöissä se nurja, aikoinaan ulkopuolena ollut kuori, on hyvin jännittävä, siinä näkyy kuin sinertävää helmiäishohdetta, en saanut kuvaan... Itse asiassa pinta on aragoniittia, monelle helmeilijälle tuttua korukiveä.

**
'Siluuri', ammoniitin koko n.3cm

Kaulakorussa on itseoikeutetusti mukana turritella-akaattia, jossa myös näkyy kuvioissa paljon pikkuruisia muinaisten merien fossiileja. Ja tumma ja salaperäinen obsidiaani on näiden kanssa hyvää pataa, seassa vielä pari Balin hopeasimpukkaa.
Koko tuon riipus-ammoniitin pinta on selllaista kiteistä kiveä (engl.drusy) ja valon sopivasti osuessa kimaltelee jännittävästi (siis juuri tämän ammoniitin, kaikki ovat erilaisia).

Sitä paitsi, tämä koru melkein tuoksuu siluurikauden merelle ;-D

**
Ja hyvää ystävänpäivää tietenkin kaikille kamuille!

11 comments:

 1. OI oi, onpas se hieno! Tuollaiset on kyllä niin nerik-laatikkokamaa, onneksi päätit kuitenkin käyttää. :) Hyvää ystävänpäivää, mags!

  ReplyDelete
 2. Oih, mielenkiintoinen, persoonallinen ja kaunis koru. Hyvää ystävänpäivää myös sinulle!!

  ReplyDelete
 3. Mullakin on NERIKissä nuita ammoniitteja (sekä oikosarvia), enkä raatsi millään käyttää...
  Ihanaa että joku raaskii ja näin kaunistakin vielä <3
  Hyvää ystävänpäivää sinulle Mags !!

  ReplyDelete
 4. Mielenkiintoinen, erilainen ja upea koru.

  Hyvää ystävnpäivää Mags.

  ReplyDelete
 5. Anonymous15/2/10 00:23

  Upea, voimakas koru! Ja myöhästynyttä ystävänpäivää sinulle!

  T. Kipa

  ReplyDelete
 6. Kiitos kaikille kommenteista :-)

  Ja, Kipa, ollaan kamuja joka päivä :-D

  ReplyDelete
 7. Hieno koru ja upeita nuo ikivanhat ammoniitit! En yhtään ihmettele, että sinne nerik-laatikkoon päätyvät, paitsi tämä yksi. Kyllä kannatti tehdä koruksi.

  Myöhäiset ystävänpäivätoivotukset, Mags!

  ReplyDelete
 8. ...ja taas täällä ollaan suu auki...

  Nuo nerikit täytyy kyllä pitää näkyvällä paikalla!

  Ihana koru, tosi kiehtova.

  ReplyDelete
 9. Suola tuoksuu tänne asti ja tahtoisin sormin kuunnella kaukaisten aikojen huminaa ... tulipas ruonollista, mutta kun oli niin nättejä koruja vanhoista ötököistä =)

  ReplyDelete
 10. Kiitos Leonida, Akvamarin, Rusina :-)

  ;-D Hih, tämä koru ei varmaan sovi ötökkä-kammoisille...

  ReplyDelete