10.1.15

Silmänruokaa

Kävinpä eilen "kaupungilla" s.o. keskustassa viettämässä kiinnostavia hetkiä Käsityön museossa. En ehtinyt aivan kaikkea aikomaani katsella, mutta otin poikkeuksellisesti käynnilläni myös kuvia. Poikkeuksellisesti siksi, että eihän minulla ole tapana edes kuljettaa kännykkää/kameraa mukana ;-)

Olipas virkistävää nähdä nuorten kotimaisten taiteilijoiden taidelasia. Tämä Horn Machine vastaanotti lasista kiinnostuneen  virkistävällä huumorilla, tekijä Johannes Rantasalo. (Voitte tuolta museon nettisivulta lukea hänestä ja muista näyttelyn lasintekijöistä.)


Ja alla samalta tekijältä Stranger in the night, vekkuli eikö vaan!


Olihan esillä pienempää ja sievempää, "perinteisempää lasitaidetta", muffinsseja ja kukkia, mutta nämä metallin ja lasin yhdistävät teokset ihastuttivat minua.

***

Pieni näyttelynsä oli koottu myös Taitoliiton muotoilukilpailun palkituista, hienoa kädentaitoa.

***

Aulagalleriassa oli niin, niin kiinnostava japanilaisen katumuodin ja cosplay-asujen näyttely! Kävelin siinä edestakaisin ihailemassa pieniä yksityiskohtia.

Ensin yläkerran suunnasta otettu yleiskuva näytillä olleista japanilaistyttöjen asuista, röyhelöä, rusetteja, pitsiä, paljon yksityiskohtia, hiuskoristeita, aina asuun muokatut kengät. Näitä näkyy todella paljon, kun katselen Japanin televisiolähetyksiä. Myös pojat, etenkin musiikkialalla, pukeutuvat näyttävästi etenkin mustiin Visual kei -tyylilajin asuihin.
 

Suomalaiset ovat menestyneet hienosti cosplay-asujen kilpailuissa - ei mikään ihme, kun katselee esillä olevien asujen huolellisia ja tarkkoja yksityiskohtia! Vaikka cosplay (= costume play, pukuilu, rooliasuihin pukeutuminen) ei olisikaan se oma juttu, niin näitä katselee mielikseen, suosittelen!


Tämä helmin kirjottu kaulus on Iris Rönkön puvusta (näyttelyssä Nagoyassa 2009) ja alla puolestaan Maija Melasen palkitun puvun (Praha 2013) yksityiskohtia.***

Huom.huom. Perjantaisin kaikissa Jyväskylän museoissa ilmainen sisäänpääsy ja Käsityön museossa tammikuun ajan pääsee maksutta näyttelyihin paikallisella kirjastokortilla.


Aasinsiltaa; Tuota japanilaista NHK worldia katsellessa tarttui sellainenkin tieto, että joissakin Tokion kirjastoissa kokeillaan lukusalien taustamusiikkina luontoääniä, veden solinaa ja muuta rauhallista sekä annetaan asiakkaille myös tuoksuelämyksiä, esimerkiksi laventelia, eukalyptusta... Äänille sanoisin kiitos, mutta tuoksuille en! Lähes kaikissa vaatekaupoissa, kirjakaupoissa y.m. aivastelen pienimmistäkin tuulahduksista eli ei mitään ylimääräisiä tuoksuja yleisiin tiloihin.

*

4 comments:

 1. Minäkin aivastelen kaupoissa, se on kamalaa. Esimerkiksi Seppälässä tuoksuu monesti niin kamala kemikaali heti ovelta että jätän käymättä. Aivastelen monesti ihmisten kävellessä ohi (eikä siis tarvi edes hajuvesipöllyä) ja kirjastoissa en muuta teekään kuin aivastelen pölyn määrän takia... Joulun alla kävin kukkakaupassa, jossa oli hyasinttejä, ja sain nenääni kamalan kutinan. Siitä hajusta päästyäni ja kotiin tultuani aivastin valehtelematta 30 kertaa, ja nenävarsi oli tästä viikon ajan kipeä. Ehdoton ei siis hajuille! ;) Meni nyt vähän tuon loppusi kommentoimiseen, mutta mielenkiintoiselta vaikuttava näyttely!

  ReplyDelete
 2. Tämmösten juttujen takia olisi kiva asua kaupungissa eikä täällä mettässä. :D Kovin vähäiset kulttuuri- ja taide-elämykset lähimailla. Voi kun mielenkiintoiselta ja monipuoliselta vaikuttava näyttely. Cosplayjuttu on mulle kovin tuttu, koska nuorin tyttäreni on harrastanut sitä monta vuotta. Alkuaikoina äiti joutui aikas lailla auttelemaan. Ja ei ihan maailman halvin harrastus, tietää äiti myös... Mutta onpa tyttö oppinut vahingossa samalla ompelemaan. :)

  ReplyDelete
 3. Ihanaa kun vinkkasit tästä, munhan pitääkin mennä kurkkaamaan tuo käsityön museo pitkästä aikaa! Olen juuri suunnittelemassa muuttoa sinne keskustampaan täältä pohjoisesta kaupunginosasta ja haaveissani on että tulee kaikissa kivoissa paikoissa käytyä huomattavasti enempi :)
  Iloista uutta vuotta sinulle, oiskohan Korukoplan tienoilla lähiaikoina jotain haastetta? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eija, miten minä en tiennyt, että asut tällä suunnalla? Luulin sua aivan Pohjoisen tytöksi :-)

   Ja kyllä, Korukoplaan on haaste muhimassa, aivan lähipäivinä sinne ilmestyy!

   Delete